Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (2024)

  • Startpagina
  • Dagelijkse verzorging : Deodorants
  • Hoe kies je een antitranspirant of deodorant?

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (1)

Gebruik jij ook iedere morgen voor je thuis vertrekt nog even snel je "deodorant"? Toch is het eigenlijk ietwat verwonderlijk dat we dat moeten doen. Zweet is immers geurloos. Sommige bacteriën breken echter de eiwitten in ons zweet af, waardoor de typische zweetgeur ontstaat.

Stap-voor-stap gids

  • Welke deodorant of antitranspirant is het beste?
  • Het verschil tussen deodorant en antitranspirant
  • Waarom zweet ik?
  • Wat zijn de vereisten voor een goede deodorant of antitranspirant?
  • Welke stoffen zitten er in deodorant of antitranspirant?
  • Zijn bepaalde deoverpakkingen beter voor het milieu?
  • Waarom krijgt mijn deodorant of antitranspirant een slechte score bij Yuka?

Het verschil tussen deodorant en antitranspirant

“Deodorant”, of verkort deo,is zonder enige twijfel het woord dat je gebruikt voor het product dat je helpt om de dag okselfris te starten. Maar de meeste producten die vandaag de dag worden aangeboden, zijn eigenlijk antitranspiranten.

Dit zijn de verschillen tussen een deodorant en een antitranspirant.

  • Een deodorant bevat enkel stoffen die de geur van zweet tegengaat, en geeft dus een aangename geur onder de oksels.
  • Een antitranspirant is een deodorant met een bijkomend voordeel: hij helpt je om beter te ruiken én om minder te zweten onder je oksels, en dat allemaal zonder vlekken achter te laten op je kleren. Wij houden in onze tests rekening met alledrie deze aspecten. Een dun laagje aluminiumzout belemmert de werking van de zweetklieren en verhindert de bacteriën om de typische zweetgeur vrij te geven. Die belemmering is minimaal (1 % van de totale transpiratie van je lichaam) en tijdelijk.

Het etiket moet duidelijk aangeven of het product een deodorant is of een antitranspirant.

Pas de instellingen van de cookies aan om deze video te bekijken. Accepteer "Advertentie cookies". KLIK HIER

Waarom zweet ik?

Zweten is een natuurlijke lichaamsfunctie. Zo kan de overtollige warmte ontsnappen en kan onze lichaamstemperatuur zo constant mogelijk worden gehouden.

Ons lichaam telt 2 à 4 miljoen zweetklieren. Je hebt daar wellicht geen besef van omdat het meeste zweet verdampt. De oksels daarentegen zijn een typische transpiratieplek, omdat het zweet daar wat gevangen zit. Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar die van de mannen zijn meer actief.

Bepaalde van die klieren beginnen pas op volle toeren te werken in de puberteit. Zweet op zich is eigenlijk geurloos. De onaangename geur vanonder je oksels wordt veroorzaakt door het contact van het zweet met bepaalde bacteriën op je huid. Het volstaat om je oksels met water en zeep te wassen, en weg geur!

Ook het epileren van de oksels helpt, want zo kan het zweet niet aan de haartjes blijven kleven. Een antitranspirant is echter een handig hulpmiddel om de opkomst van een nieuwe transpiratiegolf zo lang mogelijk uit te stellen. Een deodorant bestrijdt enkel de geur.

Sommige mensen hebben last van overmatig zweten of hyperhidrose. Deze huidaandoening kan voorkomen op verschillende plekken op het lichaam, zoals handen, voeten of oksels.

Lees meer over hyperhidrose

Wat zijn de vereisten voor een goede deodorant of antitranspirant?

De belangrijkste aspecten die je van een deodorant en antitranspirant verwacht, zijn:

  1. Werking als deodorant: geen onaangename geurtjes ter hoogte van de oksels, doordat het product deze geuren tegengaat.
  2. Werking als antitranspirant(enkel getest bij antitranspiranten):geen stroom van zweet door overmatig zweten doordat hij het transpireren correct tegengaat.
  3. Werkt tegen vlekken: geen kringen of vlekken op je kleding.

Lees alles over hoe wij antitranspiranten en deodorants hebben getest.

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (3)

Welk product scoort het best voor deze verschillende aspecten? Ontdek het in onze koopwijzer.

Welke stoffen zitten er in deodorant of antitranspirant?

Substanties die allergie veroorzaken

Deodorants en antitranspiranten bevatten doorgaans drie stoffen die de geur helpen te bestrijden:

  • parfum: maskeert de zweetgeur;
  • antibacteriële stoffen: doden de bacteriën die de geur veroorzaken;
  • geureliminatoren: verwijderen de reeds aanwezige geur.

Al onze geteste deo's en antitranspiranten bevatten een parfum. Sommige daarvan kunnen een allergische reactie veroorzaken. Europa heeft eenlijst van 25 allergenendie als ingrediënt moeten worden vermeld, zodra hun concentratie in een cosmetisch product een bepaalde drempel overschrijdt. Dit dient als waarschuwing voor mogelijke allergische reacties op deze stoffen.

Voor de meeste consumenten is die lijst gelukkig van geen enkel belang. Maar als je wel last hebt van allergieën, ben je uiteraard het best af met een antitranspirant of deodorant die geen dergelijke stoffen bevat.

Aluminium

Bij antitranspiranten is aluminium steeds aanwezig. Een dun laagje aluminiumzout belemmert de werking van de zweetklieren en verhindert de bacteriën om de typische zweetgeur vrij te geven. Naast de typische antitranspiranten kun je kiezen voor een natuurlijk alternatief: aluinsteen. De werking lijkt op die van een antiperspirant met aluminiumzouten, maar de aluinsteen is iets minder doeltreffend.

Bij deodorant mag er geen aluminium aanwezig zijn.

Er wordt soms beweerd dat producten met aluminium kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals borstkanker, alzheimer en parkinson. Aluminium in een hoge dosis is inderdaad toxisch. Maar het aluminiumgehalte in cosmetica is zo laag dat de kans miniem is dat het kankerverwekkend is. Volgens het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid en het Duitse Instituut voor Risico-inschatting (BfR) is niet bewezen dat antitranspiranten met aluminium het risico op die nare ziektes verhoogt.

Er is dus geen reden tot paniek. Dat aluminium komt je lichaam niet binnen, het sluit alleen de zweetklieren af. Het enige wat we afraden, is een antitranspirant aanbrengen wanneer de oksel een wondje vertoont of geïrriteerd is of na het scheren of epileren van de oksels.

Erkende hormoonverstoorders

In enkele deo’s en antitranspiranten bleken ook hormoonverstorende stoffen te zitten, respectievelijk cyclomethicone en cyclotetrasiloxane. Deze stoffen leggen een laagje op de huid, maar vermijden dat er een kleverig gevoel ontstaat. Volgens het Wetenschapelijk comité voor consumentenveiligheid (SCCS) zijn ze in deo- en antitranspiranten sprays echter veilig.

Zijn bepaalde deoverpakkingen beter voor het milieu?

Doordat we deo’s en antitranspiranten niet afspoelen zijn ze heel wat minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld shampoo, conditioner enz. die wel direct in het water terecht komen. Voor de milieu-impact hielden we bij deze test dan ook geen rekening met de ingrediënten zelf, maar enkel met de verpakking en hoeveel product je niet uit de spray of roller krijgt.

Producten in sprayvorm in aluminium kregen een betere score dan de andere verpakkingen, namelijk roll-on en glazen verpakkingen. Ze zorgen ervoor dat er minder product verloren gaat en ze wegen ook minder. De glazen verpakkingen hebben een grotere milieu-impact tijdens hun productie en zijn ook zwaarder. De meeste aluminium spraysuit onze test hadden wel nog een plastic dopje of schuifsysteem om het product uit de spray te krijgen.

Nog beter gebruik je herbruikbare of kartonnen verpakkingen, of een deo in blokvorm.

Milieuvriendelijke alternatieven

Herbruikbare verpakkingen

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (4)Bij dit soort deodorants/antitranspiranten is de verpakking doorgaans compact en modieus. Deze kan telkens hergebruikt worden. Wanneer je product op is, kun je een nieuwe navulling in de verpakking steken. De navullingen zijn vaak ook in verschillende geurtjes verkrijgbaar.

Voorbeelden: Wild Refill deodorant/antitranspirant

Kartonnen verpakkingen

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (5)

Sommige producenten verpakken hun deodorant/antitranspiranten in een kartonnen koker. Deze kun je niet hergebruiken, maar ze zijn wel beter recycleerbaar dan de klassieke aluminium verpakking. Er komt geen plastic aan te pas.

Vaste blok

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (6)Net zoals shampoos en zeep, bestaan er ook deodorants/antitranspiranten in vaste vorm. Ze zijn meestal enkel omhuld met een papiertje, waardoor je erg weinig afval hebt.

Waarom krijgt mijn deodorant of antitranspirant een slechte score bij Yuka?

Met de Yuka-applicatie scan je een barcode om na te gaan hoe gezond een product is.

Dezeapplicatie geeft echter louter een score op basis van de aanwezige ingrediënten. Het ontbreekt soms aan nuance. Zo wordt er geen rekening gehouden met de hoeveelheid van de ingrediënten, hoe vaak je ze gebruikt, met de leeftijd (kinderen of volwassenen) en het geslacht van de gebruiker, met hoe lang het product in contact blijft met de huid, met de exacte plaats op de huid waar het wordt gebruikt, met het feit of de huid al vooraf beschadigd was of niet enzovoort.

Bovendien is de score van Yuka niet gebaseerd op laboratoriumtests, gebruikerstests of op de prijs, wat bij Testaankoop wel het geval is.

Yuka is een pak strenger in de beoordeling van ingrediënten dan Testaankoop. "Goede" Yuka-producten bevatten sowieso geen (gekende of vermoedelijke) endocriene verstoorders en allergenen.

Onze geteste antitranspiranten en sommige deo's behalen een lage score volgens de Yuka-app en dat komt door de volgende verschillen:

  • Sommige producten bevatten butylhydroxytolueen (BHT) en krijgen zo een slechte score. BHT is een antioxidant dat cosmetica en verzorgingsproducten beschermt tegen bederf, het is familie van BHA (butylhydroxyanisole). In tegenstelling tot BHA wordt BHT niet gezien als potentieel kankerverwekkend of verstorend voor ons hormonaal stelsel. Ook tests op mogelijke inwerking op onze huid leverden niets op.
  • Alle antitranspiranten bevatten aluminiumwat de score ook omlaag haalt in de Yuka-app.
  • Enkele deo’s behalen bij ons hoge scores tegenover slechte resultaten in de Yuka-app. Dit omdat ze het ingredient cyclomethicone bevatten. Volgens het Wetenschapelijk comité voor consumentenveiligheid (SCCS) is dit ingredient in deosprays echter veilig.

Onze test van antitranspiranten en deodorants omvat verschillende onderdelen. De producten werden onderzocht in het laboratorium op de werkzaamheid als deodorant en als antitranspirant (enkel voor de antitranspiranten) en of ze vlekken op textiel achterlieten. We deden daarnaast ook een uitgebreide test onder gebruikers. We keken de etikettering na, onderzochten de impact van het materiaal van de antitranspirant op het milieu en keken na of ze schadelijke ingrediënten bevatten.

Hoe kies je een deodorant of antitranspirant? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5849

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.