Niemand zit te wachten op zweet plekken in een net gewassen shirt of hemd. Ondanks dat transpireren iets normaals is, kan je deodorant hier wel invloed op hebben. Maar wat is een goede deodorant voor mannen? In deze 'Beste deodorant mannen' top 7 laat ik zeven voorbeelden zien van deodorant die beschermen tegen (overmatig) transpireren en vervelende zweetgeurtjes.
Samenvatting: wat is de beste deodorant voor mannen?
Heb je geen zin of tijd om de hele blog over deodorant voor mannen door te lezen? Geen probleem! Hieronder heb ik een samenvatting van mijn 'Beste deodorants' top zeven voor mannen gezet. Overigens kunnen vrouwen deze deo's ook gewoon gebruiken natuurlijk! Mannen deodorant verschilt namelijk niet qua werking met vrouwen deodorant. Tenzij er parfum aan is toegevoegd.
- Clinique For men deo roller
- Salt of Earth natuurlijke deodorant
- Vichy Men deo roller
- Happy Earth deo roller
- Happy Earth deo spray
- Syneo deodorant roller
- Louis Widmer deo spray
Goede deodorant mannen: anti-transpirant of anti-perspirant?
Je hebt eigenlijk twee soorten deodorant voor mannen en vrouwen. Namelijk: anti-transpirant en antiperspirant. Een anti transpirant bevat vaak alcohol en parfum om een typische zweet geur te onthullen. Je herkent ze meestal aan hun lekkere geur. Toch geven ze niet altijd een effectieve bescherming tegen transpireren, omdat ze met name de symptomen (geur) bestrijden.
Een antiperspirant bevat juist weer stoffen die ervoor zorgen dat je minder snel gaat zweten door de zweetklieren tijdelijk af te sluiten. Bovendien krijgen huidbacteriën hierdoor automatisch minder snel de kans om een zweet geur te verspreiden. Hiermee behoud je dus ook een aangename geur onder je oksels.
Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een antiperspirant. Hier pak je tenslotte meer de oorzaak mee aan in plaats van de symptomen. Aluminium werkt vaak het beste tegen (overmatig) transpireren, maar kan wel voor huidirritaties zorgen. Ik zou aluminium daarom ook alleen gebruiken als je veel transpireert.
Bovendien zijn er tegenwoordig ook alternatieve stoffen met een vergelijkbare werking, zoals zink, perliet, magnesiumdioxide en natuurlijke mineraalzouten. Ook deze stoffen komen voor in mijn advies hieronder. Verder biedt een deo roller over het algemeen een effectievere bescherming dan een deo in spray vorm. Dit is ook de reden dat er vooral rollers in deze blog staan.
In mijn Beste deodorant voor mannen top 7 lees je welke deodorant ik op dit moment het beste vind! Hierin focus ik met name op deodorant tegen (overmatig) zweten. Een aantal producten komen overeen met de beste deodorants uit deze blog: Beste deo vrouwen Wel ben ik in dit deodorant advies voor mannen iets milder als het gaat om de ingrediëntenlijst, omdat een groot deel van de mannen geen deo op net geschoren oksels gebruikt.
1. Clinique antiperspirant deo roller
Een deo die wat mij betreft zeker door kans als beste deodorant is deze deo roller van Clinique. Ik heb de deodorant niet zelf uitgeprobeerd. maar als ik de online reviews mag geloven, gaat het om een deodorant dat heel effectief werkt. Zelfs tijdens het sporten.
Het gaat om een antiperspirant, waaraan aluminiumzouten zijn toegevoegd. Aluminium sluit de zweetklieren tijdelijk af, waardoor je veel minder snel gaat zweten. Ook krijgen bacteriën, die op je huid leven en verantwoordelijk zijn voor de typische zweet geur, niet de kans op nare geurtjes te verspreiden.
Wat deze Clinique deodorant verder zo goed maakt is het feit dat het geen parfum of alcohol bevat. Dit maakt het ook een geschikte deodorant voor mannen met een gevoelige huid of droge huid. Mits je niet gevoelig reageert op aluminiumzouten natuurlijk! Lees hier mijn uitgebreide Clinique review.
2. Salt of Earth deo roller (natuurlijke ingrediënten)
Als je op zoek bent naar een natuurlijke deodorant, is deze deo roller van Salt of Earth goed om te proberen! De deo bevat geen geurstoffen, geen parfum, geen alcohol en ook geen aluminium. Hierdoor is het ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Of wanneer je je oksels scheert en hierna je deodorant wilt aanbrengen.
Ondanks het ontbreken van parfum, alcohol en aluminium biedt de (vegan) deodorant wel een effectieve en langdurige bescherming tegen zweet en ongewenste geuren. De deo bevat namelijk aluinsteen als hoofdingrediënt. Deze natuurlijke en antibacteriële stof vormt een dun laagje minerale zouten over je oksels. Dit remt de groei van bacteriën en voorkomt zo ook het ontstaan van nare geuren.
Een extra pluspunt aan dit antiperspirant is dat het geen witte vlekken achterlaat in je kleding. Mijn tip is wel om de deodorant aan te brengen op een vochtige huid. Bijvoorbeeld na het douchen of door de stick een beetje vochtig te maken. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen.
Al met al is dit dus een huidvriendelijke en goede deodorant. Dat ook nog eens alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Maar dat geldt eigenlijk voor iedere deodorant zonder geurtje!
3. Vichy deodorant roller
Houdt je van een een deodorant dat wel een subtiel geurtje afgeeft? Dan is deze deo roller van Vichy fijn om te proberen. De roller krijgt online veel positieve reviews en ziet er qua ingrediënten ook goed uit. Het gaat om een alcoholvrije deodorant dat volgens de verpakking 72 uur bescherming biedt.
Ik denk zelf dat je ongeveer uit moet gaan van 48 uur bescherming. Om deze bescherming te bieden zijn er twee actieve stoffen gebruikt. Namelijk: aluminiumzouten en perliet. Ze beschermen tegen transpiratievocht en de bijhorende transpiratiegeur. De geur is verder heel subtiel en de deo roller laat geen witte strepen achter.
Kortom, als je op zoek bent de beste deodorant (antiperspirant) die goed beschermt tegen transpiratie vocht en geurtjes, is deze Vichy deo roller zeker een fijne optie!
4. Happy Earth Pure Crystal deo (beste deo stick mannen)
Ook deze natuurlijke deodorant van Happy Earth verdient zeker een plek in deze top 7 beste deodorant voor mannen. Net als de tweede deodorant hierboven, bevat de Happy Earth deodorant stick maar één ingrediënt en dat is potassium alum. Een natuurlijk mineraalzout.
Deze natuurlijke minerale zouten leggen een dun laagje over je oksel, waardoor je minder snel transpireert en bacteriën niet de kans krijgen om typische zweet geurtjes te verspreiden. Stoffen als alcohol, parfum en geurstoffen zijn weer volledig uitgesloten. Volgens het merk zelf biedt de deo tot wel 24 uur bescherming, waardoor je oksels de hele dag lekker ruiken.
Ik durf niet te zeggen of dit ook zo is, maar de reviews over deze deo zijn wel super positief. Verder is de verpakking waarschijnlijk een beetje anders dan je gewend bent. Het is namelijk gemaakt van kurk. Hierdoor is ook de verpakking 100% natuurlijk, duurzaam, vrij van plastic en biologisch afbreekbaar.
Kortom, als je op zoek bent naar de beste natuurlijke deodorant voor mannen, is deze Happy Earth deodorant ook zeker een optie.
5. Happy Earth deodorant spray
Geef je liever de voorkeur aan een deo spray? Dan kan ik deze deodorant spray van Happy Earth aanraden! Het gaat ook weer om een natuurlijke deodorant, waarbij de formule voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. En irriterende stoffen zijn weggelaten. De deodorant bevat bijvoorbeeld geen parfum, geen alcohol, geen triclosan en geen etherische oliën.
Verder gaat het om een deodorant zonder aluminiumzouten. Wat het ook een geschikte optie maakt voor mensen die gevoelig zijn voor aluminium of liever geen aluminium smeren. Wat ik zelf een groot voordeel aan deze deo vind, is de relatief lage prijs. Zeker voor een deodorant dat zo effectief werkt als deze!
Wel gebruik je de deodorant iets anders dan gebruikelijke deo sprays. Er is namelijk niet gebruik gemaakt van drijfgassen, waardoor de deo er niet uit 'sprayt' zoals een deodorant spray meestal doet. Je kunt het meer vergelijken met hoe een zonnebrand sprayt. Na het sprayen kun je de deodorant eventueel nog een beetje inwrijven, maar dat is geheel persoonlijk!
Gebruik je toch liever een deodorant spray met een geurtje? Deze verkopen ze ook! Bijvoorbeeld deze deo spray. Alleen zijn hier wel etherische oliën voor gebruikt, waardoor deze minder geschikt zijn voor de gevoelige huid.
6. SyNeo deodorant spray
De formule van deze Syneo5 deodorant ziet er minder huidvriendelijk uit dan de deodorants hierboven. Maar ik wilde de deo toch graag als tip meegeven in deze blog, omdat de ervaringen onwijs positief zijn. Zowel online als mensen om mij heen geven aan dat de deodorant een langdurige bescherming biedt tegen transpireren. Waardoor het een uitkomst kan zijn voor mensen die snel transpireren en al van alles geprobeerd hebben.
De deodorant werkt iets anders dan de deodorants hierboven. Het is namelijk de bedoeling dat je deo maar één keer per vijf dagen op schone oksels aanbrengt. De formule bestaat uit verschillende aluminiumzouten die een laagje over je huid leggen, waardoor de zweetproductie wordt afgeremd. Huidbacteriën kunnen op die manier ook geen onaangename geuren verspreiden. Je brengt het op dezelfde manier aan als de deo spray hierboven.
Of de deodorant daadwerkelijk 125 uur bescherming biedt, durf ik niet te zeggen. Maar als ik de reviews lees, verwacht ik dat het hier dichtbij in de buurt komt! Kortom, ook deze geurloze deodorant is het proberen waard als je op zoek bent naar de beste deodorant voor mannen. Ik vind het op dit moment zelfs de beste deo optie tegen natte oksels!
7. Louis Widmer deodorant spray
Een wat duurdere, maar zeker effectieve deo spray, is deze deodorant van Louis Widmer. De deodorant is ook weer vrij van parfum en alcohol. Wat het een geschikte deo maakt voor vrijwel ieder huidtype. Wel verkoopt het merk ook een variant waaraan wel een beetje parfum is toegevoegd.
Als je liever een lekker ruikende deodorant in plaats van een geurloze deo gebruikt, zou je dus ook deze deodorant met een geurtje kunnen proberen. Het heeft een vrij neutrale geur. Beide bieden een goede bescherming tegen transpiratie vocht doormiddel van aluminiumzouten en ethylhexylglycerin. Ze gaan de zweetproductie tegen en pakken de huidbacteriën aan.
Hierdoor biedt de deodorant een langdurige frisse geur! Wat ik zelf een mooie toevoeging vind zijn de stoffen: glycerine en allantoine. Verder laat ook deze deodorant geen witte vlekken achter. Kortom, ook weer een effectieve deodorant tegen (overmatig) transpireren en zweetgeurtjes. Enig minputje vind ik de prijs.
Eisen beste deodorant mannen
Wat voor jou de beste deodorant is, is natuurlijk geheel persoonlijk. Je hebt tenslotte ook ontzettend veel verschillende varianten. Sommige mensen geven de voorkeur aan een spray. Terwijl anderen juist weer liever een deo roller gebruiken.
Daarnaast heeft de ene deo een heerlijke geur af en is de andere juist neutraal. Bovendien zit er ook een groot verschil tussen de gebruikte ingrediënten. Al deze factoren spelen een belangrijke rol in het kiezen van de 'beste deodorant'. Zelf let ik op de volgende punten:
1. Alcoholvrije deodorant voor mannen
Ik zou in ieder geval gaan voor een alcoholvrije deodorant. Alcohol wordt toegevoegd aan deo, omdat het de groei van bacteriën remt. Op zich effectief, maar voor je huid minder prettig. Alcohol heeft namelijk een ontvettende werking op de huid, waardoor het je oksels kan uitdrogen. Bovendien kan alcohol behoorlijk prikken als je het aanbrengt op een net geschoren huid. Maar dit zal vaker bij vrouwen van toepassing zijn.
2. Afdekkende of absorberende deodorant voor mannen
Zweet op zichzelf heeft eigenlijk geen geur. De karakteristieke en onaangename zweetlucht ontstaat door een combinatie van zweet en huidbacteriën. Daarom is het naar mijn mening verstandiger om te kiezen voor een deodorant dat absorberende bestanddelen bevat. Die het transpiratie vocht en bacterie groei remmen.
In plaats van een deodorant dat slechts de geur maskeert, omdat het van zichzelf een heerlijke geur afgeeft. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn myristalkoniumchloride, natriumbicarbonaat en zetmeel. Je vindt deze stoffen met name terug in een antiperspirant en minder vaak in een anti transpirant.
3. Deodorant voor mannen met aluminium
Als je specifiek op zoek bent naar een deodorant dat een goede en langdurige bescherming biedt tegen transpireren en een transpiratiegeur, zou ik voor een deodorant met aluminium gaan. Aluminium werkt door tijdelijk de zweetklieren te blokkeren. Hierdoor wordt de groei van bacteriën, die in zweet 'groeien' en verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur, verminderd.
Wel kan het zijn dat je gevoelig bent voor aluminium. Dit uit zich met name in jeuk en soms in huiduitslag. Het is dus altijd even kijken of dit voor jou werkt of niet. Maar de kans is groot dat je op dit moment ook al een deodorant met aluminium gebruikt. Veel deodoranten bevatten namelijk aluminiumzouten.
Transpireer je niet zoveel? En ben je vooral op zoek naar een milde deodorant? Dan zou ik deodorant met aluminium laten staan, want dit is dan een beetje overbodig.
4. Geurloze deodorant (deo gevoelige huid man)
Om mijn adviezen voor iedereen geschikt te maken, zelfs de meest gevoelige huid, probeer ik producten met parfum eigenlijk zoveel mogelijk te vermijden in mijn productadviezen. Ook in deze lijst met beste deodorant heb ik deodorant met parfum zoveel mogelijk uitgesloten.
Dit komt omdat parfum eigenlijk niets goed voor je huid doet. Ja het geeft een heerlijke geur af wat voor onze neus fijn is. Maar voor onze huid heeft het eigenlijk nul voordelen. Wel ben ik bij deodorant minder kritisch over parfum dan in mijn adviezen over huidverzorgingsproducten.
Je gebruikt een deodorant tenslotte maar op een klein stukje huid. En als je je oksels niet scheert, komt een groot gedeelte terecht op je okselharen in plaats van direct op je huid. Daarom heb ik hierboven ook producten mét parfum als 'goede deodorant' beoordeeld.
Wat veroorzaakt een zweetgeur?
Een zweetgeur ontstaat voornamelijk door de interactie tussen zweet en huidbacteriën. Zweet op zichzelf is namelijk geurloos. Het bestaat voornamelijk uit water en zouten. Maar zodra je gaat zweten komt het transpiratie vocht in contact met deze huidbacteriën. Hierdoor kunnen er geur verbindingen gevormd worden.
De twee belangrijkste soorten zweetklieren in ons lichaam zijn eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren bevinden zich over het hele lichaam en scheiden voornamelijk water en zouten uit om ons af te koelen. Apocriene zweetklieren bevinden zich daarentegen voornamelijk in gebieden met veel haarzakjes, zoals de oksels en de liesstreek. Deze klieren scheiden een dikker type zweet uit. Dat naast water en zouten ook eiwitten en vetten bevat.
Wanneer dit zweet in contact komt met de bacteriën op de huid, kunnen er complexe verbindingen ontstaan die een onaangename geur veroorzaken. De bacteriën die op de huid leven, breken de eiwitten en vetten in het zweet af, wat resulteert in de vorming van vluchtige organische verbindingen. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke geur van zweet.
De geur kan variëren afhankelijk van factoren zoals de samenstelling van het zweet, hormonale veranderingen, voeding en de bacteriën op je huid. Het gebruik van deodorants helpt bij het verminderen van de zweetgeur.
Met name antiperspiranten bieden een goede bescherming tegen zweten en onaangename geuren. In een antiperspirant zit namelijk vaak aluminium en aluminium werkt tegen overmatig transpireren omdat het de zweetklieren tijdelijk afsluit.
Deodorant met natuurlijke ingrediënten
Net als natuurlijke cosmetica, is ook natuurlijke deodorant voor mannen op dit moment erg populair. Oftewel deodorant met natuurlijke ingrediënten (kruiden, botanische extracten). Toch kun je er niet vanuit gaan dat een producten met natuurlijke stoffen ook automatisch goed voor je huid zijn. Sterker nog; het zijn juist vaak de natuurlijke cosmetica merken, die irriterende stoffen aan hun producten toevoegen.
Veel natuurlijke extracten bevatten van nature namelijk allerlei geurstoffen die de huid behoorlijk kunnen irriteren of zelfs voor huiduitslag kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel en eucalyptus. Maar ook andere natuurlijke ingrediënten, als: tea tree olie, menthol en mint zijn stoffen die je liever niet terugziet in je cosmetica producten.
Ze worden met name veel toegevoegd aan mannelijke cosmetica producten, omdat ze een verfrissend effect geven. En dat wordt graag gekoppeld aan huidverzorging voor mannen, omdat mannelijke huidtypes over het algemeen wat vetter zijn dan vrouwelijke huidtypes. Maar geen één huidtype heeft deze ingrediënten nodig!
Wel is het zo dat de absorberende en neutraliserende stoffen in natuurlijke deodorant vaak milder zijn. Ze bieden een vergelijkbare bescherming als aluminiumzouten doen, maar zorgen minder snel voor huidreacties. Op dit moment vind ik deze Salt of Earth deodorant de beste natuurlijke deodorant. Deze staat ook in mijn lijst met beste deodorants hierboven!
Aluminium in deodorants gevaarlijk?
Er is al decennia lang bezorgdheid rondom aluminium in deodorant en andere huidverzorgingsproducten. Er zijn namelijk vermoedens geuit dat aluminium eventueel een rol zou kunnen spelen in het ontstaan borstkanker. Vanwege het mogelijk oestrogeenachtige gedrag van aluminium.
Echter, zijn dit theoretische aannames. Er is geen betrouwbaar bewijs dat deze uitspraken ondersteund. Sterker nog, er zijn super veel onderzoeken die de mogelijke link tussen aluminium en kanker juist weerlegd hebben.
In 2014 heeft het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de EU-commissie de veiligheid van deodorants met aluminium bevatten beoordeeld en als veilig bestempeld. Dezelfde conclusie is getrokken door de American Cancer Society.
Waarom werkt een anti transpirant zo goed?
Een anti-transpirant werkt vaak heel goed tegen overmatig transpireren en ongewenste geuren. Dit komt omdat de actieve ingrediënten in anti transpirant (zoals aluminium zouten) de zweetproductie verminderen. De zouten reageren met het vocht op in je oksels en vormen dan als reactie een tijdelijke gelplug in de zweetklieren.
Dit klinkt spannender dan het is, maar wat deze plug doet is eigenlijk tijdelijk de zweetklieruitgang blokkeren. Met als gevolg dat er ook minder vocht naar je huid kan treden. Daarnaast helpen anti-transpiranten ook om bacteriegroei te verminderen. Zoals ik hierboven ook al schreef heeft zweet zelf geen geur. Bacteriën op de huid breken zweet af en veroorzaken zo onaangename geuren.
Door de hoeveelheid zweet te verminderen, krijgen bacteriën minder voeding, waardoor ook nare geurtjes verminderen. Een anti-transpirant bevat soms ook nog extra antibacteriële ingrediënten om de bacteriegroei verder te remmen. En zo ook nare luchtjes.
Beste deo tegen zweetgeur mannen
Als je specifiek op zoek bent naar de beste deo mannen tegen zweetlucht, dan zou ik persoonlijk voor een anti transparant gaan. Dit werkt over het algemeen effectiever, omdat bacteriën minder snel de kans krijgen om onaangename geuren te veroorzaken.
Conclusie: beste deo voor mannen
In deze blog staat zeven voorbeelden die wat mij betreft doorkunnen als beste mannen deo. Hieronder heb ik ze nog even op een rijtje gezet! Zowel voorbeelden van beste anti perspirant voor mannen
als beste anti transpirant (beste deo tegen zweet mannen en vrouwen).
Beste deo mannen zonder aluminium
- Salt of Earth (deodorant roller)
- Happy Earth deodorant (deodorant stick)
Beste deo mannen met aluminium
- Clinique deodorant (deodorant roller)
- Vichy deodorant (deodorant roller)
- Syneo5 deodorant (deodorant spray)
- Louis Widmer deodorant(deodorant spray)
Misschien vind je dit ook interessant!
- Beste douchegel voor mannen
- Beste scheermes mannen
- Beste gezichtsreiniger mannen
- Beste dagcreme mannen
- Beste nachtcreme mannen
- Beste bodylotion mannen
- Beste shampoo mannen
- Blog over scheerirritatie
- Blog over kristalonthaarders
- Blog over folliculitis bultjes
- Beste deodorant vrouwen